"Vi vil jo helst have, at hele verden går til svømning"- Thea.

Skrevet af

Sofie Bach Hansen.

D. 27. januar 2017.

Kategori: Vi er Hovedstaden


'Vi er Hovedstaden' - en portrætserie, hvor vi sætter fokus på en person, der gør en indsats i Hovedstadens Svømmeklub, og som er med til at udleve vores værdier. I denne udgave sætter vi fokus på værdien 'Svømning for alle' gennem Thea, som arbejder med forskellige målgrupper i Hovedstadens Svømmeklub. 

Thea står for at koordinere integrationsindsatsen. Og så er hun træner for pensionistsvømning og Motion i Vand. Hendes arbejdsdag foregår både på kontoret og i svømmehallerne. Kontorarbejdet kan ikke klare det alene, ikke blot af praktiske årsager, men fordi det hun beskæftiger sig med, særligt når det vedrører integrationsdelen, handler rigtig meget om synlighed og tætte relationer, så medlemmerne føler sig trygge ved, hvem hun er. Hvis de ikke føler sig trygge, jamen så starter de slet ikke på et svømmehold.

Navn: Thea Meyer Andersen
Rolle i HSK:
Projektkoordinator og integrationsansvarlig

Hvordan kommer det til udtryk, at værdien ’svømning for alle’ er i Hovedstadens Svømmeklubs DNA?
I klubben har vi rigtig mange hold til rigtig mange målgrupper. På den måde bliver det svømning for alle. Det kan man jo se ved det, jeg beskæftiger mig med, som allerede er to forskellige målgrupper: pensionister og unge kønsopdelte hold.
Og til de der ikke har lyst til konkret svømning, så tilbyder vi bl.a. Motion i Vand, som jeg også driver, ligesom vi har vandpolo og synkro.
Så den måde vi efterlever det på er, at vi holder os til vanddelen, men med forskellige aktiviteter - for alle.

Hvad gør det for klubben, at der er mange forskellige tilbud?
Det gør, at alle kan føle, de har en plads. Alle kan føle sig som en del af fællesskabet med det hold, de nu går på. Fælleskab er jo fundamentet i en forening.

Alle kan føle sig velkommen, da der er noget for enhver smag. Så på den måde kan man jo også håbe, man rammer rigtig mange. Vi vil jo helst have, at hele verden går til svømning, og hvis man vil have det som mål, så er det med at have nogle attraktive, varierende tilbud.

Hvornår oplever du succes i forhold til at arbejde med flere forskellige målgrupper?
Successen ses i forhold til, at folk rykker sig svømmemæssigt og kvalitetsmæssigt, og folk får mere livsglæde. Hos pensionistsvømmerne er der mange, der døjer med skader, og da svømning er en effektiv træning, som skåner muskler og led, jamen så er det en sport, de kan være med til, og som endda kan virke helbredende – det gør dem glade.
Så ser jeg også hvordan, svømmerne knytter stærke bånd på tværs af kulturer i forbindelse med integrationsdelen. Det er en indikator for, at det vi gør, giver mening.

Jeg får også positiv feedback fra svømmerne selv, så på den måde mærker jeg successen meget direkte.

Hvilke udfordringer støder du på i dit arbejde?
En udfordring er, at der i vores samfund er blandede holdninger til kønsopdelt svømning. Nogen mener, der skal være kønsopdelte tilbud, mens andre mener det modsatte. Det er altså et kontroversielt emne, som deler vandene.

Dertil er der det kulturelle aspekt. Når man arbejder med en gruppe svømmere med forskellige kulturelle baggrunde, er der forskellige hensyn at tage. For nogen er der uvished om, hvordan man begår sig i en svømmehal- det at gå i svømmehallen er simpelthen et ukendt fænomen. Så der skal arbejdes rigtig meget med tryghed, og man skal tage dem med hele vejen.
Og hvor er det fedt, når man ser udviklingen blandt svømmerne- når man ser, at de hele tiden lærer og får nye perspektiver på verden.

Har du en oplevelse fra Hovedstadens Svømmeklub, som har gjort særlig indtryk på dig?
Ja til sidste sæsonafslutning for Motion i Vand i Valby havde svømmerne arrangeret, at de skulle ud og spise sammen, og til det arrangement inviterede de mig med. Det synes jeg var meget rørende, og jeg blev utrolig glad. Vi havde en rigtig hyggelig, social dag sammen.

Noget andet jeg kommer til at tænke på, er vores årlige pigestævne i Tingbjerg, hvor vi også inviterer pigesvømmehold fra andre foreninger. Der er altid en rigtig god stemning, og godt gang i publikum. Både mødre, mormødre, kusiner- nogle endda med babyer- dukker op og hepper. De står og råber og danser og hopper rundt. Det er altså bare en kæmpe fest, og en ret unik oplevelse.