Fire argumenter for at foreningssvømningen kan åbne - nu
Kategori: Formandsblog
Åben foreningssvømningen nu. Smitterisikoen i svømmehallerne er lav. Vi har ansvarlige rammer. Børn og unge lider og vi skal gøre dem strandklar, så de trygt kan besøge de danske strande og havnebade til sommer.
Deltag også i debatten på LinkedIn.
”Kommer vi overhovedet til svømning inden det bliver sommerferie?” Det spurgte min 11-årige søn om forleden dag. Som så mange andre børn og unge har han nu i over et år været ramt af corona-nedlukningen. I Hovedstadens Svømmeklub har vi mistet 20% af vores medlemmer mens ventelisten er voksen til frygtindgydende 3.000 personer. I begge tilfælde er det primært børn og unge der har meldt sig ud og står på venteliste.
Vi er dobbelt ramt i svømmeverdenen fordi vi ikke må være lige så mange i svømmehallen, når vi ellers er åbne, som vi ellers må under normale forhold. Derfor er ventelisten vokset samtidig med at medlemstallet er faldet. Vi har ganske enkelt færre pladser end vi plejer. Det er et kendt problem at vi har ventelister, men under corona er den eksploderet. Det kan du læse mere om her. Det problem løser vi ikke nu og her, det skal nemlig meget mindre corona og mange flere svømmehaller til, det bliver et langt sejt træk.
På den korte bane handler det om at få startet foreningssvømningen igen, og helst nu. Vi er klar til at starte ansvarligt op og vores børn og unge trænger til at komme i gang.
1. Børnene skal være strandklar
Igennem årene har vi i HSK og mange andre danske svømmeklubber trænet børn og unge i strandens luner. I HSK kalder vi det Aqua Safe. Frem mod sommerferien underviser vi altid børn og unge i at være Aqua Safe, så de er parate til sommerens badevand. Og vi giver dem viden om alarmering og færdigheder inden for selv- og livredning. Den undervisning er de danske svømmebørn altså i fare for at miste, igen i år, ligesom de gjorde sidste forsommer. Uden at råbe bål og brand, håber vi ikke som svømmeklub at det medfører flere farlige situationer når børn og familier valfarter til de danske strande til sommer. Det gjorde de nemlig i sommeren 2020, især da varmen kom frem i slutningen af juli 2020 og hele august måned. Samlet set vurderede Tryg Fonden, der har livreddertårne på mange danske strande, at 2020 var en af de travleste livreddersæsoner i 10 år.
2. Børn og unge lider
Det er efterhånden velbeskrevet hvordan børn og unge mistrives under corona. Både det fysiske og mentale helbred er under pres. Danmarks Idrætsforbund skriver bl.a. i dette åbne brev til regeringen: ”Foreningsidrætten spiller en nøglerolle i at få rettet op på den stigende fysiske og mentale mistrivsel især blandt børn og unge. Hos rigtig mange er ensomheden steget og bevægelsen faldet, mens Netflix, fjernundervisning og fravær af sociale relationer er blevet en del af hverdagen.”
Som forælder til en ellers normalt meget aktiv dreng, genkender jeg alt for godt billedet. Det tror jeg andre forældre til børn og unge også gør. De trænger til at komme tilbage til deres hverdag. Ellers ender det med at kuren bliver værre end sygdommen.
Herunder kan I møde Mikkel, der også savner sine kammerater og sin svømning.
3. Meget lav risiko for smitte i svømmehallen
Den viden vi har nu, viser at chancen for at blive smittet med corona i svømmehallen, er så forsvindende lille, at den nærmest ikke er til at få øje på. En af de kommende dage offentliggør Dansk Svømmeunion en undersøgelse foretaget af forskere fra Aarhus Universitet der peger i samme retning. Tidligere har jeg også henvist til tal fra Styrelsen fra Patientsikkerhed, der viste at kun cirka 3% af dem der blev smittet med corona, havde fået smitten i forenings/fritidslivet.
I HSK har vi ikke blandt vores flere tusinde medlemmer oplevet smittespredning da vi havde åbent i efteråret. Hver uge havde vi 6-7.000 medlemmer igennem svømmehallerne og alt i alt fortalte 20 medlemmer os at de havde været smittet med corona. Og I ingen tilfælde var smitten blevet spredt på det svømmehold den smittede havde gået på.
4. Vi har ansvarlige rammer i HSK
En vigtig årsag til at smittespredningen har været holdt meget lav i danske svømmeklubber og i Hovedstadens Svømmeklub, er fordi vi har taget ansvar og gennemført en forsvarlig undervisning under corona. Hvis du var med på et hold i efteråret, har du mødt vores corona retningslinjer som I medlemmer og vores trænere og frivillige har efterlevet efter alle kunstens regler, og tak for det. Vi mødes i organiserede sammenhænge hvor vi har styr på retningslinjer, afstand osv. Vi ved hvem der møder op og hvem der er på de enkelte hold.
Åben foreningssvømningen nu. Smitterisikoen i svømmehallerne er lav. Vi har ansvarlige rammer. Børn og unge lider og vi skal gøre dem strandklar, så de trygt kan besøge de danske strande og havnebade til sommer.